2020-06-02

Uber donerar 5 000 taxiresor till svensk sjukvårdspersonal

Den amerikanska taxiappjätten Uber har sedan tidigare meddelat att de kommer donera 10 miljoner resor till behövande i spåren av coronapandemin.

Nu aviserar bolaget att 5 000 av dessa kommer beröra svensk sjukvårdspersonal, för transporter från hemmet till arbetsplatsen.

Projektet berör medarbetare på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, Södertälje sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus.

”Sjukvårdspersonal arbetar intensivt för att skydda och vårda coronapatienter och personer i riskgrupper. Vi vill bidra i den mån vi kan och investerar därför i dessa gratisresor för personal som arbetar i frontlinjen”, säger Monika Werthén, ansvarig för initiativet på Uber. 

Projektet sker i samarbete med organisationen We Fight Covid, som Di Digital tidigare skrivit om, och Region Stockholm.

Möjligheten för vårdpersonalen att resa gratis kommer att dyka upp automatiskt i Uber-appen om de registrerar ett konto med sin jobbmejl. 

Efter att samtliga 5 000 gratisresorna förbrukats i Sverige kommer vårdpersonal tills vidare få 25 procent rabatt på plattformen.

Läs mer: Förare flaggar för tvärnit – taxiappen svänger efter nya uppgifter 

Uber menar också att initiativet är ett sätt att stötta förarna på plattformen, som sett en kraftigt minskad efterfrågan under coronapandemin. 

Bolaget står för kostnaden för resan, men vill inte uppge hur stor den totala investeringen uppskattas blir i reda pengar.

Alla anslutna förare kommer själva få välja om de vill genomföra resor av sjukvårdspersonal. Bolaget uppger att de hittills delat ut 36 000 ansiktsmasker som en skyddsåtgärd.

Börsnoterade Ubers stora konkurrent Bolt har sedan tidigare lanserat ett liknande projekt i samarbete med det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures, men det gällde 400 gratisresor för vårdpersonal.